Moderátoři: smith
VELKÝ OMYL myslím, skoro bych se vsadil, že posudky pokud bude novela tvrdá(a plná odpovědnost), nikdo vystavoat nebude a jistě(jako vždy!) se najde mezera jak to zdůvodnit. Jedině možná pro potřebu soudu to pujde odmítat těžko.
A pokud to nepůjde odmítat, pak jsou tři další možnosti:
-houfně ukončí činnost
-připojistí se proti omylu(což je docela drahá záležitost, pár let nazpět tuto možnost kamarád zjišťoval...) a tyto náklady se promýtnou do posudku, který bude nehorázně drahý a tak ho jen málokdo bude vůbec požadovat
-případně stačí omezit oblast činnosti znalectví na mince období před rokem 1892 u mincí R-U a bez mincí ČSR
Prostě pokud čekáte změnu, jistě nebude taková kterou čekáte, to bych se skoro vsadil... 😎
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Soucasny stav kdy soudni znalec neni za svoje rozhodnuti zadnym zpusobem odpovedny je neunosny stav ktery doufam ze novela zmeni (i za cenu zvyseni poplatku za vyhotoveni). Dalsi problem je ze vsichni soucasni soudni znalci se specifikaci numismatika maji opravneni pouze v oboru Ekonomika-ceny a odhady, pripadne v oborech Umelecka remesla nebo Skolstvi a kultura a tak napriklad na tomto foru nedavno zminovany posudek na 5krejcar FJI je v otazce pravosti bezcenny protoze k tomu nema zadny soudni znalec v soucasne dobe opravneni a napadnuti posudku u soudu by muselo byt uspesne. Co se tyce navrhu novely o zakazu odmitnuti vypracovani posudku je dle mne take na miste, nebot s tim mam osobni neprijemnou zkusenost kdy 2 znalci ktere jsem kontaktoval, mi odmitli posudek vyhotovit pote co zjistili ze by se mohli dostat do konfliktu se zavedenou aukcni firmou.
Co se tyce posuzovani pravosti minci CSR, tak tam ke vseobecne zname situaci je kazdy posudek k nicemu.
Kucera napsal/a:
.....
Co se tyce navrhu novely o zakazu odmitnuti vypracovani posudku je dle mne take na miste, nebot s tim mam osobni neprijemnou zkusenost kdy 2 znalci ktere jsem kontaktoval, mi odmitli posudek vyhotovit pote co zjistili ze by se mohli dostat do konfliktu se zavedenou aukcni firmou.
Co se tyce posuzovani pravosti minci CSR, tak tam ke vseobecne zname situaci je kazdy posudek k nicemu.
jak bylo zmíněno, vzhledem k oborům znalců bude vymahatelnost vzhledem k pravosti stále 0...
Odmítnutí posudku může mít v dnešní době i jeden jednoduchý(ač pro mnohé neuvěřitelný)důvod. Vzhledem k posunu v technice a kvalitě některých dnešních falz, jsou často již situace, že na minci "něco" nehraje a člověk ví že je to padělek ač jinak vše souhlasí, ale pro posudek(a zejména při atestu na padělek) to musí průkazně podložit a to bývá někdy dnes již nejednou problém... 🙄
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
To samozrejme chapu, muj pripad byl ale odlisny v tom ze mi nejdrive bylo sdeleno ze to nebude problem (napr. i vcetne provedeni laboratorni zkousky aby se overil charakter materialu pouzivaneho ve stredoveku), odmitnuti resp.vymluvy prisly az pote kdy jsem sdelil puvod mince.
to Kucera o jakou středověkou minci šlo?
poslu e-mail
Co myslíte? Nemám Vladislava tak zmáknutého, abych věděl, zda jde o zajímavou variantu či nikoli.....co váš názor......?
Tady:http://aukro.cz/item1390643633_prazsky_gros_vladislav_ii_jagelonsky.html
Bezny typ XIII, varianta d. Vzhledem k uzavrenym pismenum L a V by se to dalo oznacit jako nepopsana podvarianta. Co se tyce tech linek v horni casti koruny tak tomu bych neprikladal vyznam
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.