Moderátoři: smith
Včera tam pár úletů bylo (třeba ten 20h 33, koruny), ale jinak ceny vesměs odpovídaly "realitě", něco šlo i podstatně levněji.
milstr: odkud jste čerpal informace o cenách mincí a nákladech?
khhhh: Něco z papírových katalogů Novotného, Vandase a něco ze zdrojů ČNB. Některé ceny i z aukcí a aukra, ale ceny už zřejmě aktualizovat nebudu.
Opravdu přemýšlím že u všech oběžných mincí napíšu že v RL je tržní cena.
Jak už několikrát padlo výše, tak je spousta sběratelů ochotno hodně připlatit za bezvadný stav.
"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"
Pre milstr: Myslel som to tak, že namiesto toho aby si napísal, že: Áno ceny u novodobých mincí v lepších zachovalostiach ( 0/0 RL) v poslednom čase dosť stúpli, zberatelia sa v poslednej dobe začínajú viac zaujímať o kvalitné stavy mincí a sú ochotný za kvalitu platiť a cenový rozdiel medzi takýmito stavmy a mincami v zachovalosti 1/1 je oveľa vyšší ako býval v minulosti .... Ale Ty si napísal to že Ty by si za ne nebol ochotný toľko zaplatiť a radšej si počkáš. Vidím to jednoducho tak, že vytvoriť voľne dostupný cenním minci na webe je URRČITE CHVÁLIHODNÉ (nie každý by bol ochotný nezištne obetovať svoj čas pre tento účel), ale je to aj určitá zodpovednosť a ceny v ňom by mali byť také ktoré zodpovedajú skutočnej situácii na trhu a neurčovať ceny podľa vlastného uváženia typu: "Ja by som za tú mincu nebol ochotný toľko zaplatiť " tak cenu uvediem nižšiu ako je aktuálna. Takže ten alibizmus vidím v ospravedlňovaní vlastných NETVRDÍM, ŽE ÚMYSELNÝCH chýb v cenníku na webe. Chcelo by to cenník U MINCI V KVALITE 0/0 zauktalizovať. Ale to je len môj názor a niekto ho môže mať iný.
Toľko na vysvetlenie ako som to myslel s tým alibizmom. Aby to niekto neprekrútil, tak opakujem, že píšem o minciach v kvalite 0/0.
Neber to prosím, ako útok na Tvoju osobu a na Tvoje znalosti v oblasti numizmatiky. Ber to proste len ako môj názor.
Brett: Buď v klidu neberu si to osobně. Jen s tím udržením aktuálních cen na webu je to v současné době dost složité. Ceny se mění momentálně dost rychle a já bohužel nemám čas provádět aktualizaci tak často jak by bylo třeba.
Pokud mi s tím někdo bude chtít pomoc, určitě neodmítnu.
"NON PUDOR EST NIL SCIRE, PUDOR NIL DISCERE VELLE"
Chtělo by to ten ceník trochu dotáhnout do konce. Udělat si databázi, tam ukládat dosažené ceny na aukcích. Vytvořit si algoritmus, který na základě dosažených cen určí katalogovou cenu (může např. eliminovat úlety, počítat se stářím cen ...). A pak už jen plnit data a aktualizovat výstupy.
V počáteční fázi by s tím bylo sice více práce, ale výsledek by byl podstatně lepší.
Pánové, Vy snad používáte katalog jako něčo jiného, než jako knížečku s přehledem všech ročníků a variant? Ceny v katalogu jsou mimo, ještě než ten katalog opustí tiskárnu. Pokud někdo máte vzácnou minci ve stavu RL, prodáte ji za katalogovou cenu??? Nemyslím, že by někdo z Vás prodal kupříkladu 20 Hal. 1933 ve stavu RL za 5 000,- Já osobně takovou minci viděl asi třikrát v životě a její aktuální dnešní cena je někde u 20 000,- a to se ještě prodejce bude hodně kroutit, než Vám ji prodá. Zmiňovaný 50 Hal 1925 ve stavu RL, je vzácnější než ročnák 26 a jeho cena se pohybuje i u 20 000,- Divíte se? No tito prodejci, jsou totiž i tvůrci cen, které se v těchto katalozích potom uvádí. A nevím, kdo z Vás, má zájem natom, aby jeho sbírka cenově stagnovala, nebo nedej Bože její cena snad klesala.
Tak jak se leckno diví, že 5 Hal 1924 šel za cca 500 000,- a říká si,jak moc to je peněz...opak je pravdou, ta mince v minulých letech jen devalvuje svoji reálnou hodnotu. Dávno už měla stát více než milion korun, to tak odpovídá přepočtem cenám, za které se v 60-tých letech prodávala. Za ty peníze se dalo koupit tehdy mnohem víc, než za 500 000,- dnes.
milstr - chápem, že urobiť takýto cenník nie je jednoduchá vec a že nie vždy budú všetci s cenami v ňom uvedenými súhlasiť. A práve preto sa klaniam nad Tvojím rozhodnutím takýto cenník vôbec urobiť. Radiť v tvorbe cien si netrúfam (vidíš to je zasa možno môj alibizmus 😉 ), snáď len možno z času na čas napísať sem na fórum, že napríklad cena uvedená u mince xy sa mi zdá padhodnotená/nadhodnotená a požiadať ostatných o napísanie ich názoru.
Jedno by som ale doporučil spraviť určite. Na úvod cenníku by som napísal niečo v tomto zmysle:
Berte prosím na vedomie, že ceny v tomto katalógu, hlavne u zachovalosti 0/0 sa môžu v niektorých prípadoch od trhových cien líšiť a cena sa odvíja od momentálnej ponuky a dopytu.
S tim petnikem 1924 to jiz lepsi nikdy nebude, naopak jeho realna hodnota bude stale klesat. Na vine je dle mne mnozstvi kopii na trhu beznymi prostredky nerozlisitelnymi od puvodni razby z roku 1924. Rada sberatelu (vcetne mne) jiz davno na chut mit tuto minci ve sve sbirce z uvedenych duvodu rezignovala, a tak neni-li takovy zajem nemuze byt ani vysoka cena ktera by puvodni razbe odpovidala.
MJLM: 5 haléř 1924 bych jako příklad moc neuváděl. Tato mince je dosti specifická co se týče počtu existujících kusů. Když jsem cca před 25 lety s mincemi začínal, slyšel jsem, že jich je asi 5 kusů, nyní se už mluví asi o 30 kusech. Na to jak je jich málo je vidět na aukcích hodně často ( občas u nás, u Raucha tak jednou ročně). Z toho mi vychází, že zhruba každý rok minimálně jeden kus na trhu přibude.
Chápu lidi sbírající toto období, že mají strach tuto minci koupit, když nevědí kolik kusů se ještě objeví.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.