Moderátoři: smith
Nestydové 😆 😁 😈
Nekoupil jsi to nahodou na nevadne jarni aukci? Ja na to koukal a tak se mi libila, ze jsem chtel na ni prihodit, ale pak jsem zapomnel 🙂
Tovy: ne koupil jsem nedávno na aukru...
Ještě jeden pozdně secesní přírůstek z dnešní pošty, který mne docela potěšil (jednostranné 45x45mm)
Jen zatím ještě nevím, proč bylo Znojmo tak vděčné té společnosti jak píše na medaili... 🙂
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Spis bych rekl, ze byla ta spolecnost vdecna Znojmu (Der Stadt Znaim....)....
Ďakujem za upresnenie.
Ja som postupoval podľa podoby tejto ražby s halierom, ktorý sem dal Kučera zo Sejbalovej publikácie / poznám tento halier zo staršieho diela - Dějiny peněz na Moravě - vyobrazený pod číslon 81/ a priemerom kružnice, ktorá od vonkajšieho obvodu meria presne 10 - 10,1 mm
Tieto ražby nemám zatiaľ v oku,, takže každé usmernenie a určenie privítam. 🙂
Obrázky:
Máš asi pravdu 😉
Pak tedy zatím nevím, proč byla tato společnost v roce 1912 vděčná městu Znojmo 🙂
Časem snad někde zjistím, či pokud někdo víte, pochlubte se... 😃
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Dracek - už mi to došlo, xjert01 má recht 🙂 , prečítal som si to ešte raz 😃
Kříží se tu v rámci chlubírny dvě zajímavé diskuze, ale co už .... k té peníz x haléř :
Ono to také vůbec není jednoduché a ani jednoznačné.
Když se snažím minci určit podle Sejbala, Moravská mince doby husitské, tak bych ji viděl nejspíše jako typ III.A, čili „čtyřhranná mince s šachovanou orlicí staršího typu“ podskupina „starší období, menší obraz orlice a široký okraj mince“. Podle šachování snad č.18 = haléř, s uvedenými dvěma exempláři 0,186g a 0,222g. Ale klidně také jako jiné dva nebo tři typy ze sousedních období.
Mince s váhou okolo 0,2-0,25g píše Sejbal ještě spíše jako haléře. Ale rozhraní někdy není jednoznačné, ani pokud jde o průměr střížku. Někde se dá ještě vzít v potaz počet a rozmístění kostek šachování, někde taky ne.
Nedovedu si dost dobře představit, jak si tehdy platili na trhu či v hospodě touto minci a vedli přitom
diskuzi jako my zde, zda si platí penízem nebo haléřem, případně zda ještě platba probíhá exemplářem před změnou vnitřního obsahu stříbra r.1409 či po jiné změně např.r.1419, když ta orlice přitom vypadá tak nějak furt stejně 😞 .
pamatuju si Honzo,že sme tuto záležitost už kdysi řešili.máš pravdu,že to u těch moravských čtyřrázů s orlicí není jednoduché určit 😕
podle mě to byli tak velmi málo nákladové ražby,že se s tím v té době nikdo nezaobíral.osobně si myslím,že v první polovině 15.století byl u nás takový chaos,že na to nikdo neměl ani čas 😈
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.