Moderátoři: smith
Tyto medaile jsou v několika kusech i jako "tlusté" stříbrné odražky s hmotností kolem 110 g
Pecunia non olet
http://moneta-augusta.net/
ano to je známé z odborné literatury co vím již nejméně od roku 1937/8, že v Ag byly raženy dokonce ve třech hmotnostech...
no nemohu mít hned vše a i ta měděná se hledá dost špatně
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jelikož jste si poslední dobou stěžovali, že se v chlubírně poslední dobou nic neděje, tak sem přidám pár posledních kousků. Stavem sice nejsou TOP, ale mně určitě udělali radost. U Obolů bych poprosil o potvrzení, jestli mám určení správně. Fotky v knize jsou mizerné.
První mňamka je oboleček Jana Zápolského mincovna Kremnice, J.Tornallyai, nebo A.Thurzó, Pohl 273-3. Byl sice trošičku dražší, ale nadělil jsem si ho k Ježíšku. Drobnou vadou na kráse je trošičku nedoražená Mařka, ale jinak je pěknej. Ježíšek je takovej spokojenej baculatej, jako kdyby ho právě nakojila.
Pod ním se nachází obol Ferdinanda I. z Kremnice. Unger 752.b. Tady mi akorát nesedí šířka štítu. Pomohli by jste mi s určením?
Brakteátek(fenik?) nahoře je město Basilej okolo roku 1500.
A na závěr jeden z mých posledních mazlíků. Nemám ho ještě přesně určenej, ale bude to pravděpodobně kladský penízek. Zatím jsem o něm našel zmínku jenom v článku J.Ječného O drobné minci české 14. a 15. století (NL 1949 č.1 ).
Je zde uveden pod číslem 52 s poznámkou, že není jasné, jestli patří do Kladska, nebo se jedná o ražbu kutnohorské mincovny. Zatím ještě na něj nemám udělanej názor, takže hledám další informace. Nechanický ho pod číslem 9 přiřazuje jako haléř kutnohorského typu do Kladska. Bohužel jej nemá vyobrazen. Rozměry jsou 11,91x12.65 a hmotnost 0,252g
Vím, že se krásou nemohou rovnat medailím a grošíkům uváděným výše, ale snad to alespoň trošku otupí Váš numismatický absťák. 😆
Obrázky:
Také bych ho Pavle přiřadil do Kladska. Gratuluji 🙂
www.slezske-mince.cz
RolencH@seznam.cz
Máš to určené správne. Štít je síce trochu baculatejší, ale stále je to renesančný tvar. Na porovnanie neskorogotický štít je práve na tom susednom obole od Zápoľského.
Vše je napsáno na medaili:
Ag 900, 64 g, 50 mm
Kdyby někdo věděl počet kusů?
Obrázky:
Moje vianoce
Duarius 1699 CH, pekný celý strižok
Obrázky:
Processed coin catalogs 4.068 Auctions / 33.800 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Počítám že po vánocích se bude chlubírna pěkně plnit tak já bych si dovolil to začít:
Dvoudukát 1658
Nizozemí, ražba hansovního města Kampen
s titulem císaře Ferdinanda III.
Ortodoxní zastánci vysoké zachovalosti možná ohrnou nos ale mně radost rozhodně udělal. 😃 😉
Obrázky:
Hezký dvoudukátek, gratuluji.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.