Moderátoři: smith
No s temi drahymi mincemi je to hezka teorie, ale
1) zlodej bez numismatickych znalosti nevi, jestli je mince draha nebo jen vzacna
2) pokud bude mince opravdu draha, tak ji zlodej neuda v zadne aukci, protoze uz davno bude v db odcizenych minci, takze jen prekupnikovi nebo do zastavarny za zlomek ceny, oproti sperkum nebo zlatu likvidita absolutne mizerna
3) daleko spis zlodeji pujdou po nekom, o kom je zname, ze ma nejakou rozsahlou sbirku zlatych minci apod. nez po nekom kdo se obcas pochlubi nejakym pro vetsinu lidi nezajimavym zetonem apod.
Samozrejme, nekteri pobertove nemaji zrovna vysokou inteligenci (viz ty pripady loupezi zalozenych na tom, ze jedna drbna povidala, ze tamten dedek musi mit doma miliony a on tam mel 1500 z duchodu), ale proti takovym by mela stacit standartni opatreni na zabezpeceni sbirky. Ale samozrejme vytlucene okno / znicene dvere nepotesi, to chapu.
tenzor napsal/a:
1) zlodej bez numismatickych znalosti nevi, jestli je mince draha nebo jen vzacna
To se ale snadno dozví z případných oceňovacích i jiných komentářů.
tenzor napsal/a:
2) pokud bude mince opravdu draha, tak ji zlodej neuda v zadne aukci, protoze uz davno bude v db odcizenych minci, takze jen prekupnikovi nebo do zastavarny za zlomek ceny, oproti sperkum nebo zlatu likvidita absolutne mizerna
To zloděj neví, vidí jen možnost výdělku. A nebude mít problém to dát za minimum hodnoty nějakému vyčůranému starožitníkovi.
tenzor napsal/a:
3) ... Samozrejme, nekteri pobertove nemaji zrovna vysokou inteligenci ...
Ti jsou ale nejhorší, nějakému feťákovi, který potřebuje denně sehnat 5 tisíc na svých 5 denních dávek, je všechno jedno. A když se případně do bytu nedostane, v zuřivosti v absťáku zničí cokoliv.
Jeden můj kamarád dělal kdysi v K-centru s feťáky a co ten mi vyprávěl za příběhy, to člověku zůstává rozum stát ...
1) zlodej bez numismatickych znalosti nevi, jestli je mince draha nebo jen vzacna - a co takový zloděj s numismatickými znalostmi? Je jich hodně? Málo?
3) ... Samozrejme, nekteri pobertove nemaji zrovna vysokou inteligenci ...
To mohu potvrdit. Několikrát jsem měl na burze stůl s vystavenými věcmi a jen jednou jsem byl okraden. Naštěstí ne o vystavený materiál, ale o dózičku s drobákama (normálně platnejma), který jsem tam měl na vracení lidem. Takže jsem utrpěl škodu asi 60 korun. Kdyby vzal jedinou vystavenou minci, tak si vydělal víc.
Pánové, je to sice smutné, ale kdo nemá sbírku v bance, tak si koleduje. Sejf mě stojí 900,- ročně a mám klid. Nemůžu se denně kochat, ale zas mohu na dovolené v klidu spát. Všechno mám doma alespoň na fotkách.
Neumíte základní aukro zkratka RL= Rare Liebhaberspreis 😁
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
tak Ty musis byt fakt smutny zberatel!
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
Není jediný smutný. Lidi už si kvůli sbírání mění i tel. č.. Jednou za čas se projedu a pokochám.
Tak dneska bych rád umístil do chlubírny jeden opravdu výrazný kousek. V podstatě se již jedná o numismatickou celebritu. O tomto drobném fufníčku bylo napsáno několik článků a i nadále je to stále jedna z nedořešených záhad.
Díky laskavosti pana Zdeňka Nechanického, nakonec doputovala ke mně a zaujme čestné místo v mé sbírce.
Jelikož je otázka přeražby stále nedořešena, nazval bych ji přeražba penízku se lvem a vídeňského feniku.
14,2 x 14,6 mm, Hmotnost 0,31g.
Kdo si chce o něm přečíst více, najde o něm zmínku např. v Sběratelských zprávách Hradec Králové č.4, či v Numismatickém časopise 2012 č.3,4.
Tak abych jenom nekecal, tak tady je ten krasavec. 😆
Pokud máte někdo typ na určení feniku, dejte vědět.
Obrázky:
je mi naprosto jasny, ze Ti musel udelat opravdu moc velkou radost, gratuluju 🙂
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.