Moderátoři: smith

jacx

Moderátor
#871 - 29. 11. 2009, 14:22

výtvarně podobná koruna je také na rubu Václavových peněz z Čeké Falci
konkrétně Erlangen - viz Hásková 149 - 152
to už by bylo období bližší (resp. totožné) s tím kam je snaha haléř přiřadit

jacx

Moderátor
#872 - 29. 11. 2009, 14:24

jo s obrázkama se zkusim polepšit

jen nevím - jde tam sladit obrázky s textem ? jako obrázek pak text pak zase obrázek pak text - komentář - mám dojem že napíšu, pak vložím obrázky, které se zobrazí dole bez vztahu k textu jak bych chtěl
to víš já potřebuju vše polopaticky tak obrázky k textu chci dohromady
ale pokud mi někdo odpoví pak třeba v sekci obrázky ať tady neotravujem

vassilij

Uživatel
#873 - 29. 11. 2009, 14:32

To jackx: taky jsem nejdřív myslel, že má koruna celou spodní obruč, v reálu a snad i na přiložených fotkách to ale spíš vypadá, že je to způsebeno lehkou deformací střížku a odleskem - když fotím se světlem z druhé strany, obruč tam není ani náznakem. Jinak o minci se stále pokouším zjistit víc, zatím ale jen vím, že je ze sbírky českých středověkých ražeb a bohužel pochybuji, že se dozvím víc. K českým ražbám bych ji asi ovšem řadil - hlavně tvarem koruny, která je podle mě jasně Svatováclavská.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

oliver

Moderátor
#874 - 29. 11. 2009, 14:35

ja myslim, ze tam je... i z logiky posunuti obrazu a vzniku ohromneho nevyuziteho prazdneho mista pod ni (i kdyz vime, jak to bylo s tim pivem a holkama a apelovat na to je vic nez chaby argument)

Dracek

Uživatel
#875 - 29. 11. 2009, 14:35

osobně bych tuto minci řadil asi mezi drobné slezské(či polské) ražby, kde byla drobná brakteátová ražba celkem rozšířená...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Kucera

Moderátor
#876 - 29. 11. 2009, 14:58

Jeste k tomu nalezu z Emaus dle publikace Nalezy minci v Cechach, na Morave a ve Slezsku, CSAV 1956. Byl objeven 29.9.1951 a obsahoval 203ks str.minci prevazne ceskych: J.Luc. pr.gros(1), Karel IV. pr.gros(32), brakteatove (dute) penize (163), a dale Rakousko, Rezno, Svedsko nebo Nemecko. Cely nalez ma byt ulozen v NM.

Dracek

Uživatel
#877 - 29. 11. 2009, 15:07

Pokud je ve sbírkách NM, tak si domluv možnost studia na datum snad už kolem roku 2017... 😁

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

pavelgregor

Moderátor
#878 - 29. 11. 2009, 15:36

Patason: Ještě, žes je nezvětšoval všechny. To bych asi rozkopnul monitor. Toho Ludvíka mám takovýho nedonošenýho a ještě s dvorázem, takže druhou tečku nemám vidět. Pěkná je i korunka u toho Ferdinanda s hvězdou s negativním středem, no a samo oba datovaný Ferdové.
Kdyby byl některej z nich na prodej ( blížej se vánoce ) dej vědět. 😆

Ale abych neodbíhal od diskuze. Pořád mi ta korunka na tom haléři spíš připadá, jako slezská. Nemůžu si pomoc.

patason

Uživatel
#879 - 29. 11. 2009, 18:27

To pavelgregor: ten Ludvík je měděný se stopami postříbření!!! Měděná ražba velmi pravděpodobně z oficielních razidel! Další doklad pořádků v KH mincovně za Jagellonců:-)
To all diskutující o haléři s korunou: jen v rámci brainstormingu: koruna je dost podobná i koruně na vídeňských fenicích - viz obr.

Obrázky:

vassilij

Uživatel
#880 - 29. 11. 2009, 18:44

To patason: jj, vypadá naprosto shodně - teď ale "babo raď" ...

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.