Co se týče té série 100 Kč se 100. výročí, ta bude dostupná jen v ČNB? A myslíte, že mi jich dají třeba 20 kusů najednou pro uvedení do oběhu? 🙂
A jinak, kdyby někdo měl zájem o 200 Kč série G01 ve stupni VG? Musíte mi ale říct, jak to tu se zasíláním bankovek zájemcům funguje, předpokládám, že bych chtěl minimálně uhradit nominální hodnotu a poštovné 🙂
Obrázky:
No, já si to dokážu vysvětlit tak, že když dělají testy, tak při prvních testech se část bankovek patrně zničí. A až když ty testy dopadnou dobře, tak "testovací" bankovky slouží jako důkaz, že stroj funguje správně. Řekněme takovej etalon. Nehledě na to, že to může být i legislativně ošetřeno vnitřními předpisy ČNB i STC, že testovací bankovky do oběhu nejdou.
A řekněme, že část série E tedy byla zničena v první fázi testování, další část uložena jako důkaz, že testy dopadly dobře a stroj funguje a zbytek dán do oběhu.
Taky by se mohlo stát, že by byly spotřebovány všechny vytisknuté bankovky série E na testování a do oběhu by nic nešlo. Takhle šel evidentně ten zbytek, co už nebyl potřeba pro testování...
Takhle to chápu já, je to ale jen domněnka...
Spíš nechápu, proč když testování dopadlo dobře, jednoduše nepokračovali v tisku série E dál a rovnou pokračovali sérii F???
Napadá mě jen, že nějakou vnitřní směrnicí rozhodli, že série E prostě bude vytisknuta pouze na ty testy a to, že zbytek šel do oběhu byla možná náhoda, že na testování jim stačilo méně bankovek, než očekávali... A tak je opravdu možné, že v oběhu je nějakých řekněme 2-4tis kusů 2000 Kč, série E....
Ahojte,
ČT24 dnes v 10,40 vystoupení Jiřího Rusnoka k vydání nových vzorů 100 + 200 Kč. Ale pro nás tam nic moc zajímavého neřekl - ani ročník, podpis, série, datum vydání do oběhu..., zkrátka nic moc..., asi to televize sestříhala! Ale zmiňuje se tam o nové technologii na zpracování českých bankovek, kterou právě nakupují a testují - což nám evokuje na případ 2000 Kč s. E...
Na webu ČNB jsou i letáky k bankovkám:
http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2018/20180905_nove_100_200.html
Zajímavostí je, že u 100 Kč je vynechána série I, začíná se až sérií J
200 Kč pokračuje dál sérií H, jen u té vzorové bankovky mě zaujala série H98, ale to je asi náhoda...
Je tam i zajímavá prezentace Rusnoka, stojí za přečtení
...tak uz jsme trochu chytřejší ! Obě bankovky jdou do oběhu už dnes...
100 Kč 2018 sign. Rusnok, začíná od série J a dále (série I byla tím pádem přeskočena!) 200 Kč 2018 sign. Rusnok, začíná od série H - ale co je naprosto brutální je na propagačních letácích vyobrazená série H 98 !!!!! 😲
Tak se máme zase o čem bavit přemýšlet...
No koukněte sami...
http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/tiskove_zpravy_cnb/2018/20180905_nove_100_200.html
😃 😃 😃 Poutník1552, přemýslíme oba stejně, paráda... Aspoň nám nic neunikne... 😃
Tak to bude ještě zajímavé .... 😃 série I totiž existuje, ale pravděpodobně nepůjde do oběhu, protože je tam pořád starý podpis guvernéra a rok 2008, nicméně už s novými ochrannými prvky 🙂 viz obrázek
a s tou sérií x98 ... že by nové stroje = jiné rozložení na archu nebo jen speciální nastavení podobně jako u anulátů, kdy je série např. A00 ? :-)
Vypadá to, že série I u nominálu 100 Kč snese srovnání se sérií E u 2000 Kč jako testovací série.
Podle fotky nese dokonce o řád vyšší sériové číslo 00xxxx. Buď budou všechny zničeny anebo se třeba i objeví v oběhu.
Konečně nějaké "vzrůšo" po nekonečných letech nudy, kdy se jen čekalo na nové písmenko.
No, u těch 2000 Kč bych to viděl trochu jinak - série D, E a F se nijak neliší (i proto mě zaráží, co by se na tom testovalo), kdežto u 100 Kč je série I takovým hybridem, kdy jsou nové ochranné prvky použity u starých vzorů. Joo, to by bylo asi zajímavější, dostat tuhle bankovku do ruky 🙂
Ano, to zni rozumne, tedy cast znicena pri testech, cast odlozena jako "dukaz" testovani a nevyuzity zbytek na obeh. Klidne muze byt tak v obehu jen treba par tisic kusu, jak jsi tez psal.
Ovsem je tu skutecne otazka, proc se pak hned skocilo na F 🙄
A jak uz nakousl acme2000, tak D-E-F skutecne zadny rozdil, co se tedy tak zajimaveho testuje zrovna na serii E? 🙄
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.