Jako fakt težko říct, pokud neseženeme někoho, kdo nám přesně řekne, jak to je, tak jsou to jen domněnky... Mě napadá, že sérii E, F vytiskli zároveň, což vzhledem k tomu, že jsou bankovky prakticky beze změny, je klidně možné. Zároveň vnitřní směrnicí nebo metodikou rozhodli, že série E bude vytištěna omezeně a půjde na zkoušku nových strojů a v tomto případě by to mohli být stroje například na počítání bankovek. No a jak se stroje osvědčili, šup se zbylou sérií E a komplet F postupně do oběhu...
Jestli jste viděli ten záznám na ČT24, jak Rusnok předváděl nové vzory bankovek, tak on tam v úvodu řekl jednu zajímavou věc a to, že nakupují nové stroje a že ty stroje budou schopny, případně už jsou, zpracovávat bankovky oboustranně, nikoliv jak doteď, že musí být k sobě dány lícem.
Co když zrovna série E, 2000 Kč byla tou testovací sérií pro tyto stroje? To by celkem sedělo....
Série I u 100 Kč bude pravděpodobně jen tiskařská zkouška. Tomu odpovídá i to, že na stránkách ČNB jsou informační letáky, kde je jednoznačně napsáno, jak nové vzory vypadají a ty taky budou platit. Podle toho je tedy zřejmé, že 100 Kč, série I, vzor 2008 nikdy nebude platnou bankovkou. To však neznamená, že bych ji nechtěl mít, jenže asi se k ní normální smrtelník nedostane... Bude to pár kusů a jak se objeví v aukci, tak cena bude doslova šílená... 😃
Toť můj odhad...
Tak to abych letěl do bankomatu pro 2000 🙂 Třeba tam ještě bude někde série E... Bohužel to je taková bankovka, se kterou přijdu do styku maximálně přes ten bankomat a neprochází mi rukama často...
Na webu České mincovny je uvedena pamětní oranžová stovka v hodnotě 980 Kč, tak to asi na oběh moc nevypadá 😃
Jen drobná rekapitulace některých obrázků
... že je možné nastavit a tisknout plachty anulátů (včetně sérií) je známá věc - např. plachta 1000 Kč série A00, které se dražily, tuším, u Klima ... pokud vím, tak vytištění čísla je poslední tiskovou operací, pak už to jde do řezačky... budeme-li brát v úvahu, že je třeba z nějakého důvodu "dokonalou" bankovku (tj. se všemi tiskovými operacemi), zůstává otázka, proč se nepoužívá např. tato metoda s "nulovou" sérií, nebo se sérií mimo rozsah (jako je to např. u toho vzoru té nové dvoustovky)
... v letácích už jsme jedno překvapení historicky zažili - konkrétně 2000 Kč vzor 1999, série I ... v letáku byly dokonce dva různé exempláře I09 002101 a I11 000715. Je fakt, že zde nastupovaly některé nové prvky, tak zde se nějaké hokusy pokusy očekávat daly. Bankovka každopádně vypadá na první pohled jako vzor hotový, nikoliv polotovar (jako např. u 100 Kč - série I), proč nešla do emise je záhadou. Každopádně série D, E, F jsou stále vzory 2007 a nikde není upozornění na to, že se jakkoliv bankovka mění. Uvidíme tedy, jak to bude se sérií E.
S tou 100 Kč - série I - pokud je to už na první pohled takový kočkopes a polotovar, tak to asi nikdy neuvidíme a můžeme být rádi aspoň za ty obrázky :-) a s 200 Kč a sérií H98 ... ono když to vezmete v kontextu i s kontrolním číslem, tak je to x98754321 ... takže je to (s vynechanou šestkou) pouze uměle nastavené číslo alá jiné vzory bankovek, které to mají podobně (vzestupně/sestupně). Opět si jen říkám, proč to tedy nedělají jednotně, aby tyhle ukázky či vzory měly např. stejné číslo nebo to byly anuláty.
Obrázky:
A ještě jedno doplnění ... z reportáže z ledna 2018 - záběr na 200 Kč - je patrné, že i tam je původní podpis a rok (Tůma, 2008 ), škoda, že tam není vidět i série.
Obrázky:
Ano, zapomněl jsem zmínit bájnou sérii I u nominálu 2000 Kč. Také to vypadalo na interní číslování, ale pokud vím sám jsi měl Acme fyzicky tuto bankovku v ruce?
Proč by se tedy šťastlivci nemohla dostat do ruky 100 Kč série I? Píšeš kočkopes, polotovar, ale z fotky se mi zdá hotová se vším všudy.
Každopádně se otevírá prostor pro řadu variant a zkusmých tisků, zkoušek, které budou určeny k likvidaci a ne veřejnosti, ale jak to tak bývá svoji cestu ke sběratelům si najdou. 🙂
chybotisky napsal/a:
Ano, zapomněl jsem zmínit bájnou sérii I u nominálu 2000 Kč. Také to vypadalo na interní číslování, ale pokud vím sám jsi měl Acme fyzicky tuto bankovku v ruce?
Proč by se tedy šťastlivci nemohla dostat do ruky 100 Kč série I? Píšeš kočkopes, polotovar, ale z fotky se mi zdá hotová se vším všudy.
Každopádně se otevírá prostor pro řadu variant a zkusmých tisků, zkoušek, které budou určeny k likvidaci a ne veřejnosti, ale jak to tak bývá svoji cestu ke sběratelům si najdou. 🙂
No neměla by se dostat do ruky, protože není a nikdy nebude platná a ČNB nemůže dát do oběhu neplatnou bankovku. Platná nebude z důvodu, že jedinými platnými 100 korunami jsou vzory 1995, 1997 a nově 2018. Ta 100 Kč, série I je podle fotky vzor 2008, tudíž by se neměla dostat do oběhu... Ale kdo ví, třeba se udělá chybička 😃
Je to tak, nevejde se do tří platných vzorů.
A jak se na ní dostal letopočet 2008? Je součástí podtiskového obrazu, takže to vypadá, jako by se na nové emisi nominálu 100 Kč začalo pracovat už v první vlně inovovaných vzorů před 10-11 lety a sérií I byla opatřena až v závěrečné etapě.
Nebo máte jinou teorii?
Acme2000 dovol prosím malou opravu: U té 2000 Kč série I nešlo o vzor 1999, ale az o 2007 (série C,D...). Ale na reklamním letáku ČNB byla vyfocená bankovka s ročníkem 2006 a se sérií I. Takže taky totální paskvil, jako teď ta 100 Kč 2008 s. I.
Jinak všimli jste si na ČT v Událostech ze počet kusů nových dvoustovek 2018 na archu je stále 24 - (6x4)? Takže ta jejich reklamní H98 bude opravdu něco jako vzor... A 200 Kč je stále jako jediná z českých bankovek tisknutá tzv. na spadnutí či na spadávku… (dědictví po SBČS)
Podle mě se vzor 2008 dost dobře pohlídá, protože je hodně podobný platnému oběživu a mohlo by se s ním platit. Teoreticky to sice nevadí, ale zákon je zákon.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.