Súhlasím s Mischelom13. Písať a diskutovať o nových objavoch je obohacujuce, ale ako bolo správne podotknuté, pár užívateľov si tu prihrieva vlastnú polievočku a snaží sa vyvolať "paniku" medzi ostatnými. Radím všetkým zachovať chladnú hlavu a zbytočne sa nenechať strhnúť hystériou, aj keď na to už bude asi neskoro.
Ono tiež je na zváženie to, že niekto tu poukazuje na živé, ešte neukonečné aukcie danej série (čo je asi tá motivácia za tým?) a na druhej strane sa snaží ututlať informácie, ktoré by iným užívateľom pomohli sa k nej dostať alebo zhodnotiť reálne vzácnosť výskytu.
Ale všeobecne som rád za každú diskusiu, len si nalejeme čistého vína. Je fakt že toto fórum číta veľa užívateľov a je jednoduché ovplyvňovať ich mienku a tým pádom v dnešnej dobe internetovej aj ovplyvňovať trh (a cenu) . Viď podľa mňa hystéria o 01 sériách, o vysokých sériách atď. Ale až čas ukáže... Nehovorím, že je to totožný príbeh (!) , ale mnohí si spomenú na 500 Kč 1995, ktorá jednu dobu nebola absolútne k zohnaniu a kde je jej cena dnes?
Skôr mi tu osobne stále vŕta hlavou PREČO by ČNB tlačila len niekoľko archov bankoviek, ktoré by riadne nabalil a pustila do obehu? Niekde tu vybehne teória o testovaní a bez reálnych faktov sa z toho urobí hotová vec. Racionálne mi nejde do hlavy, že by v tlači nepokračovali (prečo??). Ak by došlo k nejakému testu tak prečo by nedotlačili plnú seriu? A prečo by týchto zopár bankoviek púšťali do obehu (a prečo vlastne nie:-). Prečo potrebovali niečo "testovať" práve na 2000 Kč? Nejde mi to do hlavy a ak sa bankovky dostali do voľného obehu tak musia spĺňať všetky potrebné kritériá, tak prečo zastaviť tlač?
Uz je to vse?
Zdravím všechny diskutující. Omlouvám se, že jsem svými příspěvky vzbudil u někoho dojem, že dělám "reklamu " určitým aukcím. V žádném případě to takhle nebylo míněno. Jen jsem chtěl pomoci Poutníkovi se seznamem a td. A slibuji, že od této doby se k s. E již nebudu vyjadřovat.
Zároveň prosím, aby jste se tady mezi sebou nenapadali. Vždyť každý z nás má na věc nějaký názor a ten si prosazuje. Ale o tom diskuse je.
Uživatele Mischela znám osobně je to fajný chlapík, znalý odborník ve světě bonů. To, že se sem tam "provokujeme " patří do světa sběratelství.
Pro uživatele Woodhaven bych podotkl, že sbírání s. 01 není histerie alebo druh sbírání, protože s. 01 je vždy jen 1 série třeba z 96 sérií. A vysoké série ? Kdyby jste si vedl evidenci sériových 6 místných čísel, tak by jste zjistil, že např, u 100 Kč 1989 neexistuje v evidenci série jiná než 0xxxxx. Což znamená, že vydaných kusů není opravdu mnoho, proto tyto ceny. Tak a teď jsem spustil podle někoho " histerii " protože jsem to prozradil. Ale musel jsem se vyjádřit. Sleduji různé série dlouhá léta a všechna moje vyjádření jsou na základě archivace údajů a td. Téměř si dovoluji tvrdit, že jsem to mezi kolegy sdělil v době, kdy se mezi sériemi nedělaly žádné rozdíly. Takže si to většina z nás nakoupila za běžné ceny . A předtucha se vyplnila a ceny jsou tam, kde jsou.
A ještě jedna drobnost pro Woodhavena - proč není v oběhu dostatek 200 Sk a 500 Sk 2006 s. A ? Když se jednalo o platnou bankovku ?? A o stavu UNC ani nemluvě.
Tož asi tak.
Doufám, že jsem nikoho neurazil a některé přivedl k zamyšlení.
hezký den
Kto má bankovku doma, ten si myslí, že už žiadna dotlač neexistuje/nebude a očakáva, že sa už žiadne bankovky série "E" v budúcnosti neobjavia. Kto ju ešte nemá, ten čaká až sa do obehu dostane väčšie množstvo zo zásob ČNB alebo ČNB sériu E v určitom rozsahu dotlačí. Aké jednoduché! Nechajte tomu čas - myslím dva/tri roky a uvidí sa kto mal pravdu. 😉
Tráva - kúpil si bankovku a išiel si do určitého obmedzeného rizika straty pri poklese ceny bankovky na nominál 2.000Kč (povedzme strata 30-50 tisíc Kč podľa toho koľko si za tú bankovku zaplatil). Na druhej strane si sa vyhol riziku podstatného zvýšenia ceny povedzme až na 100-200 tisíc Kč. Z investičného hľadiska to nie je zlý pomer potencionálny výnos/strata. 😉
Ale neporovnávaj prosím slovenskú náhradnú sériu "A" s "klasickou" českou sériou "E". Zatiaľ je to miešanie hrušiek s jablkami. 😉
Processed coin catalogs 4.068 Auctions / 33.800 Lots
Všetko o bankovkách www.mojazbierka.sk :)
Sent from my ZX Spectrum
Zdeňku nepochopil jsi, jakým směrem byla kritika mířena.
A je to tak, jablka se k hruškám míchají velmi často, jak se to každému hodí do krámu.
Myslím Fidzi, že bude potřeba času drobátko víc.
Trava: Myslím, že slovenské bankovky 200 Sk a 500 Sk 2006 s. A sa nevyskytujú tak často pretože sú to a) náhradné kusy za nepodarené bankovky a za 😎 v čase keď sa tlačili, sa tlač bankoviek pomerne zdokonalila a aj náhradných bankoviek bolo potrebných nepomerne menej(v porovnaní s predchádzajucimi rokmi) za C) už v tej dobe prebiehal lov na série A, ktoré sa odchytavali všade možne a získať zrovna tieto 2 kusy bežným nákupom bolo takmer nemožné, čo si určite pamätáte. Čo sa nedá povedať o skorších vydaniach,. No a poslednú informáciu, ktorú som mal bolo, že vplyvom novej "mašiny" na bankovky sa bežným spôsobom k týmto Áčkam známe firmy nevedeli dostať. Či už to bolo tým, že ich bolo menej, nenachádzali sa na vrchoch balíčkov, alebo v tom bolo ešte niečo iné, nedokážem povedať. Holt, musel mať niekedy človek šťastie a naraziť na ňu náhodou napríklad v zahraničí.
Sérii F si také někdo eviduje?
Teď jsem měl v ruce F 17 239728
Možná evidenci u této série někdo dělá, ale tady je to asi zbytečné. Zatím je oběh dost častý a např. Klim nabízí myslím kolem 20 sérii u s. F
Ahoj,
pro Poutníka a spol....
Další ověřené série Éčka: (viděl jsem fota)
E01 000276, 277, 279, 280, 281
E08 000216
E10 000310, 311, 312, 313, 314, 315, 316
E11 000241
E18 000387
Také upřesňuji sérii na pamětní zelené stokoruně vzor 2018 se stříbrným přetiskem ČNB/1919/100 LET/Kč/2019. Nebude to zde již dříve zmíněná série K, nýbrž série M (01-2😎. Původně byla zamýšlena ještě k tomu i série O (jakože symbolicky Měnová Odluka), ale toto neprošlo nakonec schválením někde na půdě samotné ČNB... Emise ve středu 30.1.2019. A jestli pouze jeden kus anebo také tři (jako dvacetikorun), to uvidíme až si vystojíme ty fronty... 😃 😃 😃
Už se těším na úchylné kolegy, jak budou zase kompletovat postupku M 01 - 28. Hodně zdaru!!! 😉
A ještě doplním, že to nebude přetisk, ale folie / něco jako na kartách ke stříbrným mincím /. No a první pamětní bankovka / Rašín /by měla mít 2 typy sériových čísel - RA a RB.
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.