Moderátoři: Admin - Zdeněk Jindra, dejvy, smith
Díky za info, aha tak teď už mi je jasné proč tam některé známky chybí 🙂
Dobrý den, ráda bych se zeptala, jestli je stejná hodnota dvou známek s naprosto stejným motivem, obě mají lep, akorát, že jedna je orazítkovaná a druhá ne. A jestli to stejně tak platí u celých aršíků, např. u loňské Fifinky nebo Mišpulína, jestli je aršík hodnotnější orazítkovaný nebo ne. Díky
Co je na názvu "Jak si ocenit sbírku poštovních známek svépomocí?" nesruzumitelné??
Akir
Nové Evropské Známky
Hodnota čisté známky je zpravidla vyšší než hodnota stejné známky razítkované. Jsou i výjimky, to se ale týká především známek, jejichž poštovní použití bylo minimální nebo časově velmi omezené.
V případě Fifinky nebo Myšpulína mají čisté známky vyšší hodnotu než razítkované.
Ty jsi nějaký nervózní, měl by jsi si omývat přirození vlažnou vodou. 😉
Když nějaký začínající chudák zmobilisuje odvahu k tomu aby dal svůj první dotaz na fórum, neměl bys ho hnedka sprdnout,
může se leknout, zatrpknout a přestat sbírat známky.
😉
dejvy napsal/a:
Hodnota čisté známky je zpravidla vyšší než hodnota stejné známky razítkované...
Já vím že je to tak ale v podstatě to nedává smysl.
Známka která neprošla poštou vlastně není poštovní známka ale jen takový barevný papírek, upomínkový předmět, samplepka.
Já osobně dávám přednost té statečné která splnila své poslání a nalepena na listovní zásilce pomohla tuto doručit odněkud někam.
😎
Musíš se na to dívat i tak, že nepoužitá poštovní známka byla v době svého vydání cenina. Pokud se na to podíváš pohledem numismatika - není to medaile, ale mince a dokud je platná, ma minimálně nominální hodnotu.
Jinak máš pravdu v tom, že razítkované známky mají své kouzlo; já osobně sbírám raději razítkované a ještě raději celé dopisy.
No právě že se na to dívám pohledem numismatika 😃
taková středověká mince má kouzlo, někdo za ní koupil dětem chleba, jiný ji prochlastal a někoho kvůli ní zabily.
Nová mince tzv. PROOF vlastně ani mince není, je to upomínkový předmět pro turisty. 👿
Prochlastat můžeš i PROOFky. 😁 😁 😁
Asi budu teď za pako.. ale nasměřuji dotaz sem, i když by mohl být stejně tak v Radách začátečníkům, ale když tady řešítě ražené a neražené.. Pokud tomu dobře rozumím, co se týče celistovistí (kterým se vůbec nevěnuji), tak hodnotnější jsou ty správně vyplacené v daném tarifním období. Ale proč, když těch nesprávně vyplacených je určitě míň? Jde prostě jen o to, že jsou takové, jaké mají být a to je na nich to "cenné"? díky😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.