Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

Maxmilian

Uživatel
#1321 - 26. 11. 2013, 10:53

Jaromire,kdyby v roce 1920 obchodnici neposilali letecke dopisy kolik by se jich
s tak vysokou frankaturou zachovalo?Cim vice postovnich dokladu z te ktere
doby o to lepe,cas a sberatele je protridi.....

Jaromir

Moderátor
#1322 - 26. 11. 2013, 11:06

Já tyto letecké zásilky nemám rád.
Zrovna nyní je na eBay unikátní letecká obálka Afghánistánu, ale vzhledem k tomu, že "smrdí" filatelistickou spekulací, tak ji nechci. Tedy, kdyby byla za cenu známek, tak ano, ale jinak ne.
No, nekupte to: http://www.ebay.com/itm/Afghan-RARE-STAMPS-ON-COVER-1939-47-air-imperf-pairs-on-FDC-SEE-DESCRIPTION-/350936885667?pt=UK_Stamps_ROWStamps&hash=item51b577e9a3

Dracek

Uživatel
#1323 - 26. 11. 2013, 12:54

Také jsem na tu obálku koukal, podobných na ebay už šlo několik(i levněji), bylo jich udělaných evidentně vícero a všechny vícenásobně přefrankované a dle mého názoru i hnusně udělané. Tady navíc ještě nabízené nehorázně draho...

http://digi.ceskearchivy.cz/

Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)

Maxmilian

Uživatel
#1324 - 26. 11. 2013, 15:13

no ja bych na ni nic nepoznal...prichozi razitko take vypada koser....
a tady to je pro vas asi moc mlade...
www.ebay.de/itm/Afganistan-Aerogramm-gelaufen-komplett-/151174219417?pt=Briefmarke&hash=item2332af8699

Jaromir

Moderátor
#1325 - 26. 11. 2013, 18:58

Tak ten aerogram za 1,90 Euro je dobrá cena. Uvidíme, jak skončí, ale asi o moc výše nepůjde, většinou se prodávají tak do 4 Eur. Sám bych nějaké koupil, ale nejraději sbírku. U levných materiálů se mi nechce podobné materiály kupovat po 1ks.
Jinak ještě k té letecké obálce se třemi známkami ve dvoupáskách. Jak správně uvedl Dráček, ta obálka je vícenásobně přefrankovaná, takže už tohle je zásadní známka nedůvěryhodnosti (kdo by dobrovolně platil někalikanásobné poštovné). Z tohoto důvodu jde jednoznačně o filatelistickou celistvost.
Další problém je, že ta obálka je v docela malém rozlišení, takže nelze poznat detaily. Tyto známky se hodně padělaly a z tohoto skenu je těžké určit i pravost známek.

Wjem

Moderátor
#1326 - 26. 11. 2013, 21:53

Jen tak mě napadá, co, že se tolik zdejších přispěvatelů, natož moderátorů, tak vehementně zabývá státem (Afghanistán), kterýžto snad kromě krásných a jedinečných afgánských chrtů nepřinesl a nepřináší lidské populaci nic moc pozitivního...
Cožpak není spousta daleko sympatičtějších zemí k specializovanímu sbírání???
Třás takové sympatické země jako: Uruguay, Gibraltar, Nový Zéland, Island, San Marino,... 😉

Dracek

Uživatel
#1327 - 26. 11. 2013, 22:16

Obecně to bude možná takto:
Mnoho zemí nemá studijně moc zajímavý maeriál, nebo je téměř nedostupný z vícero důvodů a v neposletní řadě mnoho zemí má pro oblíbenost nehorázně drahé jakékoliv jen trochu lepší materiály(třeba i 100x či ještě více za výskytem stejně vzácné věci).
Takže to co jsem pro zábavu dal do nákupu někdy asi i občas unikátních věcí bych u mnoha např. evropkých zemí (či jiných "civilizovaných") nekoupil ani trochu objektivně vzácný materiál tak na jednu,dvě stránky a šance něco častěji objevovat či levně koupit jsou skoro nulové.
Z uvedených zemí třeba Gibraltar a San Marino je z 99% jen čistá obchodní komerce a skoro nic zajímavého, tedy možná poštovní historie, ale ta je buď nehorázně drahá nebo velmi často jen od filatelistů udělaná(nebo obojí).

Wjem

Moderátor
#1328 - 26. 11. 2013, 22:29

Dráček: A co ta Uruguay??? Z latinské Ameriky pro mě nejsympatičtější stát, skvělý fotbal, a neříkej, že by tam nešla udělat nějaká výstavní záležitost třás z doby, kdy se tam "mleli" s Argentinou o samostatnost... 😉

Dracek

Uživatel
#1329 - 26. 11. 2013, 23:28

Uruguay, staré věci špatně dostupné a zdaleka ne levné, slušných dopisů jak šafránu, nemám nyní po ruce katalog, ale typuji že slušně studijně vysbíraný základ 19.století by pro exponát vyšel hrubým odhadem na několik desítek tisíc USD. Mladší období většinou již pro dokonlý tisk není studijně zajímavé. Šance konkurovat zahraničním sbírkám asi dost malá, tedy za předpokladu že tam nenaleješ nějaký ten milion na nákup materiálů.

Laskut

Uživatel
#1330 - 26. 11. 2013, 23:34

a muzete mne jako staleho novacka, ale novacka s velkym zajmem necemu naucit? 🙂

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.