😆 to uz mas o 100% vic jak ja....
Hledá se pejsek 🙂
Obrázky:
Já se ještě vrátím ke známkovým zemím.
Je pravdou, jak píše Dráček, že určité země jsou jenom komerce a kšeft. Ostatně šejcháty, či některé africké země, nebo maličké ostrůvky z Tichomoří se tímto jako známkové země zcela zprofanovaly (např. Tuvalu nyní prezentuje 9 zz).
I z tohoto důvodu jsem se rozhodl pro Afghánistán, protože tady začala komerce nejdříve v roce 1961 a trvala cca do r. 1965. Poté po r. 1990, kdy z Afghánistánu odešli Rusové začaly všemožné podvrhy (hlavně s princeznou Dianou).
Z tohoto důvodu je z Afghánistánu zajímavé cokoliv do r. 1960 a 19. století je snad nejzajímavější, jelikož se nedochovaly naprosto žádné písemnosti, které by jakkoliv objasňovaly vznik afghánské poštovní správy, údaje o návrzích a tisku známek, údaje o tiskárně, o vzniku známek, prostě jedno velké NIC. Všechno jsou pouze spekulace opírající se o dochované materiály. Není známý jediný tvůrce afghánské známky z 19. století.
Je toho tolik nejasného, že je zde neustále prostor pro výzkum. Jelikož jsem na různé odporující si informace nejednou narazil, tak dávám na průzkum vlastního materiálu a svoje filatelistické znalosti. Jeden z mých článků, kde například vyvracím údaje z Michela či Gibbonse je zde: http://www.infofila.cz/padelky-patisky-novotisky-a-zkusebni-tisky-znamek-r-2-c-4827 .
Třeba zmiňovaný Uruguay je určitě zajímavá známková země, ale nedovedu si představit cenu celistvostí se známkami Diligencie či Montevidea. Zajímavá známková země je třeba i Peru se svými lokály.
Pro případné badatele dobré náměty, ale troufám si tvrdit, že nic záhadnějšího a neprozkoumanějšího než Afghánistán lze těžko najít. A absolutně neprozkoumaný je nyní poštovní provoz Afghánistánu po r. 1990. O tomto období mají minimum informací a znalostí i moji zahraniční kolegové.
ta uruguay by mne zajimala...na prvni kliknuti jsem objevil toto:
ze bychom wjeme zacli spolecne? exponat by mel nazev wjemax-montevideo...
😁
Obrázky:
Když jsme u toho vystavování, tohle jsem koupil vloni na aukru. Je to takový unikátek, jen ještě musím zjistit, kdo a zač ji dostal... 😉
Obrázky:
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
cituji: Jak dopadla největší meziválečná filatelistická výstava pořádaná u nás? Nejvyšší ocenění - cenu výstavy věnovanou prezidentem republiky - získal W. S. Alfieri z Alexandrie za exponát řeckých známek z let 1861-86. Celkem bylo uděleno 45 čestných cen, 12 velkých a 30 malých zlatých medailí, 53 velkých a 88 malých stříbrných a 87 bronzových medailí, 13 pozlacených a 25 stříbrných plaket. Československé exponáty dostaly 4 malé zlaté a 19 velkých stříbrných medailí.
Teda to asi bude fuška!
No díky, mám to v Tribunách a dalších časopisech z té doby ve své knihovně také. No u medailí všech kovů a u bronzových plaket je vždy vyryté jméno oceněného. Jednu z těch 19 velkých stříbrných z ČSR mám mimo jiné také. U speciální ceny presidenta FIP bych nečekal více něž několik málo kusů(cca 1-3) z celkového počtu cen. Jen mi schází to podrobné palmáre z něhož to blíže pak identifikovat.
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
No prosím, to jsou známčičky. jen srdce zaplesá. A i dopisy by se našly... a jak nádherně krasopisně provedené. Nebejt zainteresován ve Španělské občanské válce, Maltézácích a a v Heydrichiádě, tak "jdu" do Uruguaye. Sympatická země s jedinečnými šťavnatými hovězími steaky a sqělými fotbalisty... 😉
Jaromír: A zaslouží si vůbec Afghánci, abys Ty a Tobě podobní filatelističtí nadšenci odkrývali tajnosti jejich ranné poštovní historie? Ják říkám, beru jejich chrty i překrásné hory, ale jinak "pakáž" zralá k důsledné separaci od civilizovaného světa...
Problém Angličanů, a po mnoha letech sovětů, že se serou úplně všude ... 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.