Též Američanů a vůbec všech, kdo se do téhle "zparchantělé" země jakkoliv "serou"...
Ovšem, Pavel III. a jeho Maďarsko, to je jiná. Byť sám Maďarsko nesbírám, vždycky rád juknu, páč okamžitě mi to asociuje fantastické kolozsvárské zelí, čabajku, halázslé, tokáň, tokajské vínečko, nemluvě o gulášku a jeho různých variantách, které "zbožňuji" na jakýkoliv způsob 😉 Aneb maďarská kuchyně hned u mě na prvním místě po české...
Anebo Szentendré a jeho umělecké skvosty, budapešťská Citadela se svými 1,5 metrovými zdmi, v jejichž okenních výklencích jsem se druhdy "rozvaloval"
Ano, Pavel III. si uměl filatelisticky vybrat... 😉
OK...zadna firma wjemax pro rozvoj cesko-uruguayskeho filatelistickeho pra-telstvi,jde se na gulas Na barikady....
Tak to prrrr. uruguayský šťavnatý hovězí steak mě vždy učiní mimořádně nerozhodným, váhám-li mezi českou či maďarskou kuchyní a nějakou "exotikou". Více viz moje poznámka výše k uruguayským známkám a dopisům... 😉
Wjem
A to víš, že čabajka je slovenský (teda spíše slovanský) vynález? To když Turci ustoupili, nebo teda byli konečně vyhnáni, z velké části Uher, tak polovylidněné oblasti byly dosidlovány slovanským obyvatelstvem (pojem Slovák v dnešním významu tehdy ještě neexistoval) a tito si z hor s sebou přivezli svoje maso, nebo spíš zvyky zpracování masa a v nížině se potkali s paprikou a dalšími a tož to teda smíchali dohromady. Jsme před pár lety byli na exkurzi po hradech v oblasti Šomoška - Eger a tam nám to prozradili. V hospodě nám pak nabídli jejich domácí čabajku (teda za peníze, ale domácí výroba). Sežrali jsme co měli, vřele doporučuju, v hospodě byla značná část zájezdu až do kuropění (drtivá většina do 3 hodin) za zpěvu, hry na kytaru a banjo a při pití jejich černého piva. Prý mělo 14 nebo 16°, ale ta čabajka zahnala veškeré případné následky. Prostě, člověk jich vypil 8 nebo kolik a bylo mu jako když si dá po obědě 2. Inu, je důležité dobrý mok dobrým jídlem prokládat. Místní se nestačili divit a přidávali se, byť texty neznali. Inu, tak to bývá, když se divoký maďarský národ setká s usedlým národem moravským a valašským (jsme tam byli z jižní Moravy a od Zlína). 😋 Pravda, dvou účastníků zájezdu jsme se nemohli ráno dočkat. Šli si vyfotit svítání na hradě, ale ten pískovec byl prý takový měkký ... 😁 Jediný pískovcový hrad mezi okolními čedičovými.
to Dráček - Pro určení asi potřebuješ toto -
Obrázky:
Hmm možná, to vypadá zajímavě - je Tvoje?
Od té doby co jsem přestal být namyšlený, tak jsem už bez chyby... ;)
Jisi:
Obsah této Zprávy z výstavy 1938 by mne zajímal také.
Je to příliš rozsáhlé, nebo se to dá naskenovat?
Pro zájemce:
Originál je veřejně přístupný ve svazové knihovně+katalog výstavy.
Zpráva cca. 30str.
Už máte ve sbírce?
Obrázky:
Doufám, že to není v desetibloku ... 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.