Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

smith

Moderátor
#1481 - 7. 1. 2014, 20:39

Nezdajú sa mi tie lomy vo vonkajšom okruží pečiatky, ktoré som označil šípkami.

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.

ikanek

Moderátor
#1482 - 7. 1. 2014, 20:44

To může být i vada razítka.

Pavel_III

Moderátor
#1483 - 7. 1. 2014, 21:15
Pavle, opravdu nechci dále rozvíjet debatu, která je výrazně OT, nicméně Vás mohu ujistit, že nejsem bohatý ani zajištěný povaleč, ale živnostník s manželkou v očekávání narození potomka, který se musí setsakra otáčet, aby se uživil. Nemám auto, půjčku na bydlení budu splácet asi do smrti, na vybavení bytu musíme dost šetřit. Mám chápavou ženu a tak si občas mohu dopřát i potěšení z nějaké známky. Takže se mám pořád relativně velmi dobře ale nikoli tak, jak jste si mne asi představoval. Váš příspěvek je přesně tím, o čem jsem psal (a nemyslím to nijak negativně), tedy učebnicovou ukázkou demagogie a levičáctví. Opravdu nemá smysl se o tom dále dohadovat, jen si dovolím malou poznámku - pokud tvrdíte, že degresivní daň je blbost, která by nefungovala, mohu se Vás zeptat, jak si vysvětlujete, že země s podle Vás nefunkčním daňovým systémem vcelku zřetelně vzkvétá a rozhodně patří mezi vůbec nejbohatší evropské (ano, evropské) státy? Mám na mysli Švýcarsko, mající na federální úrovni mírně degresivní daň a v některých kantonech, např. Shaffhausen, dokonce výrazně degresivní daň. Přičemž Shaffhausen od jejího zavedení dokázal přitáhnout dost nových investic a to zejména investic poskytujících vysoce nadprůměrně placenou specializovanou či odbornou práci místním obyvatelům? Buď máte pravdu a je to blbost a chudáci Švýcaři žijí v zhroucené ekonomice s nefungujícím daňovým systémem, nebo to tak hrozná blbost nebude. Tímto bych tuto debatu za sebe rád ukončil, myslím, že nemá valný smysl ji dále rozvíjet.

V první řadě se ve Švýcarsku míň krade. Něco, co je u nás zkrátka neuskutečnitelné a opravdu to nemůže fungovat.
A za druhé, nikdy jsem se podrobně nezajímal o švýcarské daně, ale je zajímavé, že tam dost bohatě například dotují železnici a hromadnou dopravu vůbec. Věc, kterou má u nás zařídit "neviditelná ruka trhu" a nejlépe za tržní ceny. Zvláštní, že?
Navíc velká část jejich HDP pochází z bankovnictví (to u nás až tak nelze) a z turistického ruchu (tam máme hodně co dohánět). Z výtěžku obojího možná dotují tu dopravu.
Za CK monarchie a první republiky bylo u nás rovněž progresivní zdanění (rozhodně ne takové jako pořád předhazují tzv. pravičáci - tedy že po odvodu progresivní daně má ten chudák bohatší míň než ten s minimem příjmů, o tomto přitom vůbec nikdy nešla řeč, snad jedině v CCCP) a, jaký div, Švýcarsku jsme byli výrazně blíž než teď, od začátku zavedení "rovné" daně.

Ale opakuju to ještě jednou, ale snad naposled: ten s vyššími příjmy má mnohem větší možnosti v čemkoliv. To sice na jednu stranu je motivační pro ty s nízkými příjmy, na druhou stranu, každý to mít zkrátka nemůže (nevím jestli je toto tvrzení levicové nebo pravicové, ale je to fakt a realita). Kdyby měl každý 200000 Kč měsíčně, budou mít všichni dohromady vcelku hovno, protože naše ekonomika na to zkrátka nemá a nejspíš hodně dlouho, přesněji řečeno nikdy, mít nebude. Řeč byla o mírné progresi. Forma např. "do 500000 Kč 10%, od 500000 do miliónu 12% z částky nad 500000Kč (teda ne, jak to presentují tzv. pravičáci z celé částky), atd. Rakušáci mají například daň progresivní a od určité výše natolik progresivní, že někteří advokáti se už od dubna plně věnují golfu, a kupodivu žijí.
A navíc, řeč je o daní z příjmu FO, nikoliv o daních PO. To znamená, že Franta Votruba, ředitel, bude platit daň z jisté části svého výdělku vyšší, ale firma Votruba company (+ deset anglických COOL slov) může mít daň jinou. Ale nevím proč by měla být degresivní, pro malé firmy bylo to mohlo být i likvidační, pokud by nemělo být účelem sdružování se malých firem do větších podniků.
A jak jsem už taky napsal, při koupi jednoho rohlíku platí člověk s malým příjmem poměrově výrazně vyšší daň než ten s vysokým. Z čehož nám vyplyne, že naše daně jsou ve skutečnosti degresivní.
A je to vidět i na bankovních účtech. Pokud má člověk na účtu málo, po čase mu přijde od banky dopis, že má hovno a ještě dluží. Pokud tam má milióny, tak se mu toto nepřihodí. (Krásný příklad degrese.)
P.S.: Progresivní daň, můžeme to nazvat daní z luxusu, je i jinde - první třída ve vlaku je dražší než třetí třída, podle "echtpravicové logiky" by snad měla být levnější, protože tím jezdí lidé s vysokými příjmy?

A pokud mám být levičák kvůli tomu že nemám pocit, že je zapotřebí chudé odrat do mrtě a bohatým ještě přihazovat a ulehčovat jim jejich těžký život, tak nechť. Rozhodně lepší než být pravičák, který tvrdí, že Krejčíř, Mrázek, Kožený a další své majetky získali poctivou prací.

Pavel_III

Moderátor
#1484 - 7. 1. 2014, 21:28
Nezdajú sa mi tie lomy vo vonkajšom okruží pečiatky, ktoré som označil šípkami. Obrázky: ...

Jo tohle. No on ten "lom" je i na tom posledním, ale není tak patrný. Z vnější strany tam ten průhyb je. Spíš bych řekl, že je to víc vidět díky tomu, že je to razítko sytější (těžší, nebo jak to pojmenovat). Na tom mém dopise je průhyb z vnější strany v tom místě patrný taky, z vnitřní ne, k tomu byla asi zapotřebí větší síla, aby se to otisklo, protože vnitřní okraj byl trochu sražený dovnitř.

V Uherským Brodě mají taky křivý razítko. 🙂

mike-p74

Uživatel
#1485 - 7. 1. 2014, 21:52

Zdravim ve spolek
mozna jsem ve spatne sekci , ale zkusim to
jsou toto prave znamky ? http://aukro.cz/listing/user.php?string=iran&us_id=3736741
Predem dekuji za info

Pavel_III

Moderátor
#1486 - 7. 1. 2014, 22:13
Ale myslím že tu poznámku o deseti dopisech nikde uvádět nebudu. Není mi jasné jak na to kdo přišel a z čeho vyšel. Ani ty pořadový čísla (414, 433, 460) na to tak úplně nesedí, ale to nemusí být úplně rozhodující. Přelepky jsou asi blbé, že? Při úpravě textu bude asi lepší celý list udělat znova, což? Jsem se totiž dozvěděl, že přetisk Prelog (Perlak) je vyrobený, teda to razítko, z kousku gumy (podrážky??) nějakého vojáka a přetiskové razítko Mursko Središče (Muraszerdahely) s korku čepice (kde byl v čepicích korek?) ppor. (- jestli teda je zastavnik ppor.) Gopčevice (druhé c s čárkou) a nebyli to příslušníci srbské armády, ale chorvatské a místních dobrovolníků, což považuju za užitečné opravit a doplnit. Tedy pokud si zdroj národnostně nepřilepšuje, ale v době obsazení Mezimuří měla údajně srbská armáda s maďarskou čerstvě podepsáno příměří a velitelé neměli zájem toto porušit, takže logiku by to mělo. Přetisk Belatinci (Belatincz) (taky Beltinci, Belatinc, Fellsdorf, prekomurski!! = zámursky Böltinci) jsem nenašel, to bude opravdu z erteple. 😁

Ale myslím že tu poznámku o deseti dopisech nikde uvádět nebudu. Není mi jasné jak na to kdo přišel a z čeho vyšel. Ani ty pořadový čísla (414, 433, 460) na to tak úplně nesedí, ale to nemusí být úplně rozhodující.

Přelepky jsou asi blbé, že? Při úpravě textu bude asi lepší celý list udělat znova, což? Jsem se totiž dozvěděl, že přetisk Prelog (Perlak) je vyrobený, teda to razítko, z kousku gumy (podrážky??) nějakého vojáka a přetiskové razítko Mursko Središče (Muraszerdahely) s korku čepice (kde byl v čepicích korek?) ppor. (- jestli teda je zastavnik ppor.) Gopčevice (druhé c s čárkou) a nebyli to příslušníci srbské armády, ale chorvatské a místních dobrovolníků, což považuju za užitečné opravit a doplnit. Tedy pokud si zdroj národnostně nepřilepšuje, ale v době obsazení Mezimuří měla údajně srbská armáda s maďarskou čerstvě podepsáno příměří a velitelé neměli zájem toto porušit, takže logiku by to mělo.
Přetisk Belatinci (Belatincz) (taky Beltinci, Belatinc, Fellsdorf, prekomurski!! = zámursky Böltinci) jsem nenašel, to bude opravdu z erteple. 😁

Pavel_III

Moderátor
#1487 - 7. 1. 2014, 22:26
Nezdajú sa mi tie lomy vo vonkajšom okruží pečiatky, ktoré som označil šípkami. Obrázky: ...

Jinak, na tom razítku je pozoruhodná úplně jiná věc - přehozený (upravený) datum. Všude jinde to nechali jak to bylo - rok (919), měsíc, den, ev. hodina - ale tady si to upravili na den, měsíc, rok (19).

zakoukanyhonza

Uživatel
#1488 - 8. 1. 2014, 07:21

pro ty co mi někdy nerozumí 😃

Obrázky:

Obrázek vložený uživatelem

vinn

Uživatel
#1489 - 8. 1. 2014, 07:37

jeste tam chybi to slovo s kratkym "i" co davaj ostravaci do kazde vety 😁

moje stránky k tématice Hradčan:

http://www.hradcany-stamps.com/

zakoukanyhonza

Uživatel
#1490 - 8. 1. 2014, 07:47
jeste tam chybi to slovo s kratkym "i" co davaj ostravaci do kazde vety 😁

mi to slovo sice používáme častěji,ale význam je stejný pro celou čr a okolí 😃
(výjimkou je klasická ostravská fráze ´´baník pi** ´´ 😃 )

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.