Musím se smát protože podobné debaty už jsem jednou zažil. Když jsem přišel do Austrálie, kouřilo se všude, nejen v hospodách ale i třeba v kině nebo v bance.
Pak se začal pomalinku utahovat ventil a dnes se nekouří skoro nikde. Hospody jsou prázdné a zahrádky přeplněné jenže tady máme výhodu tepla.
Jenže hospodou to jen začíná, minulý měsíc vyhlásili zákaz kouření na celém náměstí /Martin place/. O ceně cigaret ani nemluvím, ta už je astronomická. 😲
Jako zaměstnanci téměř všech oborů mají nekuřáci právo nebýt kuřáky obtěžováni. Proč se toto základní právo nemá také týkat zaměstnanců, nekuřáků, v pohostinských službách?
Předem upozorňuji, že neobstojí argument, ať si nekuřáci najdou jiná zaměstnání.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Protože to je totéž jako by si zaměstnanci jatek stěžovali že nesnáší pohled na krev nebo pokrývač že se bojí výšek. 😉
To nejsou relevantní argumenty.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Striktně nařídit hospodskému, že se u něj nesmí kouřit, je blbost. To si může rozmyslet sám. U nás jsou vedle sebe dvě hospody (vzdálené od se 100m). Jedna je nekuřácká pivnice a druhá kuřácká. A návštěvnost je +- stejná. A těch nekuřáckých podniků je u nás vícero, takže si člověk může vybrat. Plošný zákaz kouření v hospodách a restauracích je podle mého názoru čirý alibismus. Ale klidně bych to zakázal na veřejných místech jako jsou např. koupaliště, prostory u nemocnic a škol apod.
To ale uvádíte možnosti, kdy si můžu vybrat, ale jsou i případy, kdy si vybrat nemohu. Například existuje v naší zemi mnoho malých míst, kde je pouze jedna hospoda a pokud bude kuřácká, zvýhodním jednu skupinu vůči druhé. Kuřák si může jít ven zakouřit, ale nekuřák si nemůže vzít oběd do ruky a jít si ho sníst ven a to nemluvím dále o právu dítěte atd. Prostě tímto Vaším tvrzením říkáte, že část obyvatel (nekuřáci) se buď přizpůsobí, nebo mají smůlu, protože v tom konkrétním místě jsou práva kuřáků nadřazena.
k tym prijmom za fajciara a vydajom na zdravotnu starostlivost....netreba zabudat, ze taky fajciar zije priemerne kratsie a tym padom stat usetri na vyplacani dochodku 🙂 Ja som cital, ze fajciar, co pije a pracuje je pozehnanie pre stat, lebo vraj do systemu viac prispeje ako zoberie, tam argumentovali aj tym kratsim dochodkom, resp. ti ludia casto umieraju este pred dochodkom. A vela takych ludi sa liecit odmieta, ja poznam pripad z rodiny...
inak, ja mam mozno cudnych kamaratov, ale 4 moji velmi dobri kamarati su fajciari (nie prilezitostni) a sami neradi chodia do miestnosti kde sa fajci, chodia do nefajciarakov a fajcia vonku - ak fajcia vonku tak im tak nesmrdi oblecenie ako ked su vo fajciaraku len par minut.
Jistě, ale to se dá použít i na ty majitele hospod - buď se přizpůsobíš, nebo tu hospodu zavři.
Já se nezastávám kuřáků, ale plošným zákazem vyrovnáte práva dvou skupin a zároveň omezíte právo skupině třetí, byť výrazně menší.
1) Pokud jsem majitel restaurace, tak si asi dovedu spočítat, že když budu mít v během doby obědů / večeří / ... zahulenou hospodu a klesá mi kvůli tomu počet zákazníků = tržba, čí je to vina? Kuřáků nebo moje, že jím dovolím v mém podniku kouřit?
2) Jsem majitel hospody, kam mi v pátek, sobotu (jindy) přijde plno lidí a mám narváno, z toho 75 - 80% kouří, proč je budu vyhazovat. Jenom proto, že mi to někdo nařídí, nebo proto, že kouření není zdravé a mám lidi učit nekouřit?
3) Jsem kuřák a jdu se skupinou kamarádů nekuřáků na pivo. Budu sobecký vůči přátelům a budu jim hulit pod nos? Nebo se podřídím skupině (případně s nimi zajdu někam, kde se nekouří?
Ať stát / ministerstvo školství a zdravotnictví / se zaměří na prevenci (převážně u věkové skupiny 13 - 20 let) a nezakazují lidem kouřit, když to dělali už pěknejch pár let.
Nejsem salonní pravičák a ani salonní levičák, s tímto hoďte brzdu vůči mně. Tato věc nemá co s politikou moc dělat. Užitečnost aut/emisní limity...Pane, pracuji v automotive, emisní limity jsou plněny z laboratorních zkoušek...reálnost v provozu je trochu někde jinde...S tím jídlem...Záleží zda se chce člověk tzv. nažrat a nebo najíst...Dost valná část národa spíše to první :-). Mám dojem, že ani nejste schopen respektovat jiný názor což já na rozdíl od Vás schopen jsem, to je ta demokracie pane :-). Až Vám zakáží konzumovat více jak 3 piva za večer tak doufám, že taky budete jásat...Alkohol také škodí zdraví 😉 . Pravidla jsou potřeba (třeba ta červená), ale na kždý prd mít dogmatický zákon je kontraproduktivní. Diskuse s Vámi je těžká, nepřipustíte jiný názor, jen svou pravdu. Mějtě pěkný den a víkend pane kolego 😉
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.