Moderátoři: Jaromir, pavlinka, smith, ikanek

turtleoverhead

Uživatel
#2361 - 5. 6. 2015, 06:03

Musím se smát protože podobné debaty už jsem jednou zažil. Když jsem přišel do Austrálie, kouřilo se všude, nejen v hospodách ale i třeba v kině nebo v bance.
Pak se začal pomalinku utahovat ventil a dnes se nekouří skoro nikde. Hospody jsou prázdné a zahrádky přeplněné jenže tady máme výhodu tepla.
Jenže hospodou to jen začíná, minulý měsíc vyhlásili zákaz kouření na celém náměstí /Martin place/. O ceně cigaret ani nemluvím, ta už je astronomická. 😲

Evropa1

Uživatel
#2362 - 5. 6. 2015, 07:45
Z cigaret je rozpočtový příjem myslím cca 3 mld. To zase tak zásadní není...zásadní je, že se zákazem zasahuje do svobodné vůle provozovatele hostince, restaurace apod... Nejde ani tak o kuřáky jako o okleštění podnikání a svobody vůbec. Už nyní je dost provozovatelů, kteří mají oddělené (opravdu oddělené) kuřácké a nekuřácké prostory... Za chvíli nějaký mozek vymyslí, že po třech pivech se bude platit a mazat domů bo více piv je zdraví škodlivé...Spousta lidí tleská těmto restrikcím, ale zapomíná, že se to jednoho dne může i jich týkat...

Jako zaměstnanci téměř všech oborů mají nekuřáci právo nebýt kuřáky obtěžováni. Proč se toto základní právo nemá také týkat zaměstnanců, nekuřáků, v pohostinských službách?
Předem upozorňuji, že neobstojí argument, ať si nekuřáci najdou jiná zaměstnání.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

turtleoverhead

Uživatel
#2363 - 5. 6. 2015, 08:07
Jako zaměstnanci téměř všech oborů mají nekuřáci právo nebýt kuřáky obtěžováni. Proč se toto základní právo nemá také týkat zaměstnanců, nekuřáků, v pohostinských službách? Předem upozorňuji, že neobstojí argument, ať si nekuřáci najdou jiná zaměstnání.

Protože to je totéž jako by si zaměstnanci jatek stěžovali že nesnáší pohled na krev nebo pokrývač že se bojí výšek. 😉

Evropa1

Uživatel
#2364 - 5. 6. 2015, 08:21
Protože to je totéž jako by si zaměstnanci jatek stěžovali že nesnáší pohled na krev nebo pokrývač že se bojí výšek. 😉

To nejsou relevantní argumenty.

Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz

regula_jan

Moderátor
#2365 - 5. 6. 2015, 09:35

Striktně nařídit hospodskému, že se u něj nesmí kouřit, je blbost. To si může rozmyslet sám. U nás jsou vedle sebe dvě hospody (vzdálené od se 100m). Jedna je nekuřácká pivnice a druhá kuřácká. A návštěvnost je +- stejná. A těch nekuřáckých podniků je u nás vícero, takže si člověk může vybrat. Plošný zákaz kouření v hospodách a restauracích je podle mého názoru čirý alibismus. Ale klidně bych to zakázal na veřejných místech jako jsou např. koupaliště, prostory u nemocnic a škol apod.

Evropa1

Uživatel
#2366 - 5. 6. 2015, 09:48
Striktně nařídit hospodskému, že se u něj nesmí kouřit, je blbost. To si může rozmyslet sám. U nás jsou vedle sebe dvě hospody (vzdálené od se 100m). Jedna je nekuřácká pivnice a druhá kuřácká. A návštěvnost je +- stejná. A těch nekuřáckých podniků je u nás vícero, takže si člověk může vybrat. Plošný zákaz kouření v hospodách a restauracích je podle mého názoru čirý alibismus. Ale klidně bych to zakázal na veřejných místech jako jsou např. koupaliště, prostory u nemocnic a škol apod.

To ale uvádíte možnosti, kdy si můžu vybrat, ale jsou i případy, kdy si vybrat nemohu. Například existuje v naší zemi mnoho malých míst, kde je pouze jedna hospoda a pokud bude kuřácká, zvýhodním jednu skupinu vůči druhé. Kuřák si může jít ven zakouřit, ale nekuřák si nemůže vzít oběd do ruky a jít si ho sníst ven a to nemluvím dále o právu dítěte atd. Prostě tímto Vaším tvrzením říkáte, že část obyvatel (nekuřáci) se buď přizpůsobí, nebo mají smůlu, protože v tom konkrétním místě jsou práva kuřáků nadřazena.

swat

Uživatel
#2367 - 5. 6. 2015, 10:34

k tym prijmom za fajciara a vydajom na zdravotnu starostlivost....netreba zabudat, ze taky fajciar zije priemerne kratsie a tym padom stat usetri na vyplacani dochodku 🙂 Ja som cital, ze fajciar, co pije a pracuje je pozehnanie pre stat, lebo vraj do systemu viac prispeje ako zoberie, tam argumentovali aj tym kratsim dochodkom, resp. ti ludia casto umieraju este pred dochodkom. A vela takych ludi sa liecit odmieta, ja poznam pripad z rodiny...

swat

Uživatel
#2368 - 5. 6. 2015, 10:38

inak, ja mam mozno cudnych kamaratov, ale 4 moji velmi dobri kamarati su fajciari (nie prilezitostni) a sami neradi chodia do miestnosti kde sa fajci, chodia do nefajciarakov a fajcia vonku - ak fajcia vonku tak im tak nesmrdi oblecenie ako ked su vo fajciaraku len par minut.

regula_jan

Moderátor
#2369 - 5. 6. 2015, 10:43
To ale uvádíte možnosti, kdy si můžu vybrat, ale jsou i případy, kdy si vybrat nemohu. Například existuje v naší zemi mnoho malých míst, kde je pouze jedna hospoda a pokud bude kuřácká, zvýhodním jednu skupinu vůči druhé. Kuřák si může jít ven zakouřit, ale nekuřák si nemůže vzít oběd do ruky a jít si ho sníst ven a to nemluvím dále o právu dítěte atd. Prostě tímto Vaším tvrzením říkáte, že část obyvatel (nekuřáci) se buď přizpůsobí, nebo mají smůlu, protože v tom konkrétním místě jsou práva kuřáků nadřazena.

Jistě, ale to se dá použít i na ty majitele hospod - buď se přizpůsobíš, nebo tu hospodu zavři.

Já se nezastávám kuřáků, ale plošným zákazem vyrovnáte práva dvou skupin a zároveň omezíte právo skupině třetí, byť výrazně menší.

1) Pokud jsem majitel restaurace, tak si asi dovedu spočítat, že když budu mít v během doby obědů / večeří / ... zahulenou hospodu a klesá mi kvůli tomu počet zákazníků = tržba, čí je to vina? Kuřáků nebo moje, že jím dovolím v mém podniku kouřit?

2) Jsem majitel hospody, kam mi v pátek, sobotu (jindy) přijde plno lidí a mám narváno, z toho 75 - 80% kouří, proč je budu vyhazovat. Jenom proto, že mi to někdo nařídí, nebo proto, že kouření není zdravé a mám lidi učit nekouřit?

3) Jsem kuřák a jdu se skupinou kamarádů nekuřáků na pivo. Budu sobecký vůči přátelům a budu jim hulit pod nos? Nebo se podřídím skupině (případně s nimi zajdu někam, kde se nekouří?

Ať stát / ministerstvo školství a zdravotnictví / se zaměří na prevenci (převážně u věkové skupiny 13 - 20 let) a nezakazují lidem kouřit, když to dělali už pěknejch pár let.

Ynhoj

Uživatel
#2370 - 5. 6. 2015, 11:38
Užitečnost aut × užitečnost kouření. Schválně, kdo vyhraje. A možná je to překvapivé, ale je snaha auta zekologičnit. Viz například emisní limity atd. Má kuřák emisní limity? Řeči o svobodě provozovatele jsou samozřejmě fikce. Jistě, není zásadní problém ve větším městě otevřít nekuřáckou hospodu nebo ve stávající kouření zakázat. V takové Praze to samozřejmě není problém. Ale na lontu je situace o dost složitější, ovšem salónním pravičákům se to docela dobře kecá, když to nemusí řešit v praxi. Kuřáci a salónní pravičáci (kteří ale často mají na mnoho věcí až bolševické názory) například straší jak po zákazu kouření zkrachuje spousta hospod. Příklady z rozvinutých zemí ale hovoří zcela jinak. Sice je pravda že hospody v posledních letech krachovaly, ale ne kvůli zákazům kouření, ale kvůli všeobecné krizi (zkrachoval i OP Prostějov, ale určitě ne proto, že by tam zakázali kouřit, a jaká to byla firma!). Ale jinak pěkně dokladujete demagogický způsob argumentace prokuřáků. ...

Nejsem salonní pravičák a ani salonní levičák, s tímto hoďte brzdu vůči mně. Tato věc nemá co s politikou moc dělat. Užitečnost aut/emisní limity...Pane, pracuji v automotive, emisní limity jsou plněny z laboratorních zkoušek...reálnost v provozu je trochu někde jinde...S tím jídlem...Záleží zda se chce člověk tzv. nažrat a nebo najíst...Dost valná část národa spíše to první :-). Mám dojem, že ani nejste schopen respektovat jiný názor což já na rozdíl od Vás schopen jsem, to je ta demokracie pane :-). Až Vám zakáží konzumovat více jak 3 piva za večer tak doufám, že taky budete jásat...Alkohol také škodí zdraví 😉 . Pravidla jsou potřeba (třeba ta červená), ale na kždý prd mít dogmatický zákon je kontraproduktivní. Diskuse s Vámi je těžká, nepřipustíte jiný názor, jen svou pravdu. Mějtě pěkný den a víkend pane kolego 😉

Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.