Na Slovensku to presne takto funguje zatiaľ.
http://notafilia-smith.blogspot.com/
Môj blog o bankovkách platných na našom území, a o ich zbieraní.
http://wartberg-szenc.blogspot.com/
Prechádzka mestom, pomocou dobových pohľadníc.
Yrjo - palec nahoru, toto beru i já, protože ten provozovatel má možnost mít hosty z obou skupin pokud tomu přizpůsobí lokál :-). i v tak pro nás exotické a dnes bohuže na mnoha místech "nekulturní" Jihoafrické republice je mnoho podniků, kde to je hermeticky oddělené a dobře odvzdušněné...V kuřáckém prostoru téměř nic necítítte...I když jsem tam poměrně často tak přesně nevím jak to tam definuje zákon, ale bude to podobné jako na SK.
To je právě důsledek neochoty v minulosti s touto problematikou něco dělat. Pak nastupují rozsáhlé změny druhým směrem, které mohou vypadat jako chaotické a zásadní. Bohužel já jsem v minulosti zažil druhý extrém, kdy kuřáci měli neomezené postavení, nekuřáci byli v zajetí jejich zlozvyku a to téměř všude. Tedy na pracovišti, na veřejnosti atd., kdy bylo kouření naprosto normální. V dnešní době se razí heslo, že normální je nekouřit a kuřáci v tom vidí útok na svá práva.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Káždé právo na ochranu musí být právně zakotveno. Arogantních kuřáků, kteří byli absolutně netolerantní, jsem v životě také zažil dost.
Koupím hezky zachovalé mince Františka II. Nabídky prosím zasílejte na email MERKUR1@o2active.cz
Jen tak mimochodem, oddělenou část podnikové restaurace (kantýny) pro kuřáky jsme měli v Prefě Malešice již v roce 1985, a to bez jakékoliv předepsané legislativy.
... "Takže, pane řediteli, kde máme popelníček?" ... (kde som to len počul? - nie a nie si spomenúť ... 😉 )
Pokial v restauracii, bare je vyhradena miestnost na fajcenie nevadi mi to ked fajcia tam ale zakazat to uplne to je tiez mimo chapanie. Tak cigarety su skodlive nie ten nikotin ale z coho je to zlepene ako decht, lepidlo, papier atd. Poznam pripady clovek v zivote nefajcil, nepil alkohol a zomrel na rakovinu pluc. Najviac nas zabijaju potraviny a chemicke vody a zabudol som tato uponahlana doba a honba za peniazmi bez ktorych sa dnes neda existovat.
http://www.infofila.cz/dziak-jan-autor-157
moje články
prave pozeram spravy a div sa svete p. Fico hovori, ze mame najvacsi hospodarsky rast v celej EU a ze sa nasej ekonomike dari, no budem to musiet oslavit. Ja to osobne za tie roky nepocitujem, len kazdym rokom platim vyssie a vyssie odvody a dane...
moje články
Wjem napsal/a:
Jenom taková vsuvka, jak je to vlastně se škodlivostí kouření...
1) Již nejméně 15 let se ví a je to vědecky dokázáno, že kouření (nikotin) působí jako dosti silná ochrana před vznikem a rozvojem Alzheimera, Parkinsona, ale i dalších zejména nervových a psychických onemocnění. Zde například článek na toto téma v renomovaném vědeckém časopise Vesmír:
http://casopis.vesmir.cz/clanek/nikotin-jed-nebo-lek
2) V rámci velmi široké vědecké studie bylo dokázáno, že kouření 1-5 cigaret denně nezvyšuje statisticky u mužů riziko nádorových, koronárních ani cévních onemocnění. Po pravdě je nutno dodat, že u žen mírné zvýšení rizika těchto nemocí při kouření 1-5 cigaret denně prokázáno bylo. Je ovšem otázka, zda sledované ženy přiznávaly skutečný počet vykouřených cigaret a spíše si neubíraly, jak to velmi často činí pokud jde o věk či různé neřesti, včetně počtu milenců :-)
Odkaz na tuto studii mám někde založený, pohledám ho i případně sem umístím.
Resumé:
Pokud nekuřák sem tam zajde do hospody, kde se kouří, tak absorbované množství kouře (dehtu) by ani zdaleka nemělo být vyšší než ekvivalent 1-5 vykouřených cigaret. Takže žádné riziko mu v podstatě nehrozí. Naopak mu může vdechnutý nikotin pozitivně pomáhat v prevenci výše zmíněných psychických a nervových onemocnění.
Dost pochybuju. Stačí si vzpomenout jak smrdí cigarety, jak dýmka, jak doutník či viržinko a je docela evidentní, že jsou mezi tím dost radikální rozdíly. A to ještě máme cigarety kde je jen tabák a papír a cigarety do kterých je napěchováno kde co, aby byly lahodnější, voňavější a přitáhly víc huličů (ty jsou prý úplně nejhorší).
No a kromě toho, v zahulené hospodě to bude řádově víc jak 5 cigaret pasivně, protože tam hoří řekněme minimálně 10 vajglů najednou a ty tři piva obvykle člověk nedá na ex jedno za druhým. Když už se něco navrhuje z léčebných důvodů (ano, jako většina látek na světě i nikotin má určité léčebné účinky, ale co je lék v malém množství je ve velkém smrtelně jedovaté - viz například atropin), tak kouření bez všech těch ochucujících a "ovoňujících" sraček, čili cigarety ani omylem.
No a nakonec, člověk který kouří 2 krabky denně se toho alzheimera, až na čestné výjimky, nedožije (ale může skončit mnohem dřív v invalidním důchodu, čímž řeči o kratší životnosti dost ztrácí na údernosti).
Ovšem ten nekuřák chudák žil mezi kuřáky. 😉
A je tu ještě jedna věc - zákaz kouření v hospodách nikoho nic nestojí. Tedy přesněji, nestojí to vůbec nic provozovatele hospod, v tom je toto opatření navýsost spravedlivé a demokratické. Jo, kdyby dostali přikázáno budovat oddělené klimatizované kuřárny, to by bylo teprve křiku! A navíc, kdo kuřákům radil aby začali kouřit? A drtivá většina kuřáků začala nejpozději v pubertě. Přitom víme, že mladistvým do 18 let ...
Pavel_III napsal/a:
Dost pochybuju. Stačí si vzpomenout jak smrdí cigarety, jak dýmka, jak doutník či viržinko a je docela evidentní, že jsou mezi tím dost radikální rozdíly. A to ještě máme cigarety kde je jen tabák a papír a cigarety do kterých je napěchováno kde co, aby byly lahodnější, voňavější a přitáhly víc huličů (ty jsou prý úplně nejhorší).
No a kromě toho, v zahulené hospodě to bude řádově víc jak 5 cigaret pasivně, protože tam hoří řekněme minimálně 10 vajglů najednou a ty tři piva obvykle člověk nedá na ex jedno za druhým. Když už se něco navrhuje z léčebných důvodů (ano, jako většina látek na světě i nikotin má určité léčebné účinky, ale co je lék v malém množství je ve velkém smrtelně jedovaté - viz například atropin), tak kouření bez všech těch ochucujících a "ovoňujících" sraček, čili cigarety ani omylem.
No a nakonec, člověk který kouří 2 krabky denně se toho alzheimera, až na čestné výjimky, nedožije (ale může skončit mnohem dřív v invalidním důchodu, čímž řeči o kratší životnosti dost ztrácí na údernosti).
Ovšem ten nekuřák chudák žil mezi kuřáky. 😉
A je tu ještě jedna věc - zákaz kouření v hospodách nikoho nic nestojí. Tedy přesněji, nestojí to vůbec nic provozovatele hospod, v tom je toto opatření navýsost spravedlivé a demokratické. Jo, kdyby dostali přikázáno budovat oddělené klimatizované kuřárny, to by bylo teprve křiku! A navíc, kdo kuřákům radil aby začali kouřit? A drtivá většina kuřáků začala nejpozději v pubertě. Přitom víme, že mladistvým do 18 let ...
Zial nie! Pozri sa Pavle ludia na Kube hulia 5 dutnikov denne a dozivaju sa 80 rokov.
moje články
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.