Moderátoři: smith
Zaregistrován
14. 9. 2008
aha, diky za opravu, tak asi dela ty SPECIMENY komplet, omyl bude kazdopadne muj, naposled mi ukazoval prave tu s tim "NEPLATNE" v sikmem provedeni, takze to musela byt serie 1.
Zaregistrován
1. 7. 2008
Já se o perforace hodně zajímám, ale relevantní informace (eventuálně odkaz na literaturu) mi neposkytli ani lidé z ČNB (naposledy jsem se zkusil zeptat i osobně při návštěvě stálé expozice, ale tam rovnou řekli, že neví a neví ani koho se zeptat).
Trochu mě jen rozhodila diskuze tady na fóru, kde bylo zmíněno, že někteří lidé perforace vytvářejí dodatečně a nebo i příspěvek jhkr (níže odkaz z fóra, nevím, jestli to byla konkrétně tato nebo jiná bankovka, o které psal), kde se zmiňoval, že ten perforovací stroj byl někde na chodbě k dispozici, takže si s ním hráli
Takže pokud bylo možno dodatečně bankovky perforovat nebo to dělají někteří pro zisk, tak to rozhodně v konečném důsledku bádání moc nepřidá.
Zaregistrován
1. 7. 2008
Jedna "rarita" (která asi vznikla podobně), co šla na aukru asi za litr (nějaký rok zpátky).
Zaregistrován
9. 2. 2009
Pěkné obrázky, ale v prvním případě jde o běžnou perforaci u méně časté série B dodatečně "vylepšenou" asi v důsledku dětské hry a v druhém už můžeme spekulovat (jednou jsem koupil dvě s touto perforací v podobném stavu). Rozhodně to nejsou žádné bankovní vzory, spíš zajímavosti dnešní "hladové" doby notorického nedostatku bankovek.
Jinak pozorný badatel (Vy jste horkým kandidátem) může k poměrně přesné představě o vzorech využít dostupnou literaturu NBČS resp. SBČS, kde jsou vzory vyobrazeny. Většinou to sedí, i když ne na 100%. Krásně například pomůže Přehled čs.peněz SBČS z roku 1974.
Zaregistrován
9. 10. 2008
Nemohl byste prosim blize popsat tu publikaci, kterou zminujete v prispevku?
Tohle by me celkem zajimalo, zkusil jsem online katalog CNB a nic takoveho tam nevidim ...
http://sd.ruk.cuni.cz/tinweb/cnbanka/k6
DIKY!
Zaregistrován
9. 2. 2009
petrsvetr Do přílohy jsem přidal scan titulní strany. Jedná se o brožovanou, velmi zajímavou publikaci formátu A5 s volnými listy, která jak název napovídá zobrazuje papírová a kovová platidla z let 1953-74. Zajímavé je, že u papírových platidlech jsou vyobrazeny jednotlivé bankovní vzory konkrétních čísel (viz. srovnání u scan. 2.).
http://img199.imageshack.us/img199/9721/pehledspenz1974.jpg
http://img199.imageshack.us/img199/6284/pehledspenz1974ii.jpg
Zaregistrován
14. 9. 2008
gordot> hodne zajimave, asi pomerne tezko sehnatelne. Teda kdyz tam prochazim ty prispevky za posledni dny, tak si rikam, ze by vubec nebylo na skodu vydat katalog perforovanych bankovek od vzniku CSR. Nejvetsi problem by asi byl s obrazky, ja sam nejake perforovane mam, ale vetsinou to nejsou zadne vzacnosti .. nicmene podilet se na necem takovem by me dost bavilo .. Pokud by se tady dohodlo treba 10 lidi, nemuselo by to byt nerealne, za par let bychom treba uvadeli v aukcich: polozka 2787, G13a (jako #gordot 13a), stav 1.
🙂
Zaregistrován
7. 10. 2008
tak to by byla parada, takovej katalog myslim na sberatelskem trhu docela chybi, prehledny popis verzi perforovanych bankovek by byl obrovskym prinosem. Ja sam ceskoslovensko temer nedelam, takze bych asi neprispel, ale o koupi podobneho katalogu bych docela uvazoval.
Zaregistrován
6. 4. 2009
Zeptam se jeste jednou, opravdu nikdo nemate k nabidnuti jakoukoliv bankovku 20 korun 1926??
Zaregistrován
30. 3. 2008
jaká série, jaký stav, perforace ?
Pro vkládání příspěvků se musíte přihlásit.